Macaristan’da Osmanlı eserler turu

tarafından | 16 Şub, 2020 | Turlar | 0 yorum

Szigetvár- Mohaç- Pécs gezisi


  Neredeyse 150 yıllık Osmanlı hükümdarlık günümüzde de Macar tarihinin önemli bir parçasıdır. Ülkemizde halen çok sayıda Osmanlı dönemden kalan eser bulunuyor. O yüzden bu korunmuş anıtlar Macaristanın turizm arzında önemli bir rol oynamaktadır.   2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre araştırmaya katılan Macarların %91’i Macaristan’da herhangi bir Osmanlı eserinin olduğunu biliyor. Çoğu kişi “Osmanlı anıt” deyince Türk hamamlardan söz etmiş. En önemli Osmanlı şehir olarak Pécs’i (Zigetvar ve Mohaç ile birlikte), daha sonra Eger ve üçüncü olarak Budapeşteyi bulmuşlar.
Zigetvar (Szigetvár) ziyareti
Gideceğimiz şehir hem Macarlar, hem Türkler için önemli bir yerdir. Osmanlıların parlak dönemini yaşatan Kanuni Sultan Süleyman 1566 yılında Szigetvar savaşında hayatını kaybetti. Oğlu, II. Selim babasına mezar yaptırdı ve Kanuninin iç organları bir altın kutuya yerleştirilirdi. Ne yazık ki bu kutsal alan gelecekteki savaşlarda hasar gördü ve yok edildi. Birkaç yıl önce Türk hükümetinin yardımı ve desteği ile, Macar ve Türk uzmanlardan ve tarihçilerden oluşan bir araştırma grubu kuruldu ve türbenin izleri bulundu. Görülebilecek yerler: Kervansaray, Ali Paşa Camii, Macar- Türk Kardeşlik parkı, Zrínyi anıtı vs.
Pécs
Pécs’in akdeniz iklimi, pırıl pırıl kültürel yaşamı, heyecan verici festivalleri, kalabalık kafeleri ve iki bin yıllık tarihi şehre birçok insani çekiyor. Pécs 2000 Aralığında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmış, 2010 yılında ise İstanbul ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmiş. Ayni zamanda Macaristan’da bulunan türk anıtlarının en zengin şehridir. Minaresi ile korunmuş Yakovali Hasan Paşa Camii günümüzde Osmanlı-Türk elsanatlari müze olarak hizmet veriyor ve ziyaretçiler osmanlı çağının madde anılarını görebilirler. Şehrin diğer turistik değeri ana meydanda yer alır: Macaristanın en büyük Osmanlı cağdan kalan eseri, Kasim Pasa camii. Görülebilecek yerler: Yakovali Hasan Pasa Camii, Kasim Pasa Camii, İdris baba türbesi, Memi Pasa hamamı, Badem ezme müzesi, Yeraltı Dünya Mirası: eski hristiyan mezar odaları, Kilitler vs.
Mohaç (Mohács)
Moháç’in Tarihsel Anıt Parkı, Macarların hafızasında kalıcı olarak gömülen, Macaristan için acı verici, benzersiz bir savaş olarak bilinen, Mohaç Muharebesinin anıtıdır. Park 1700 asker için son dinlenme yeridir. Görülebilecek yerler: Mohaç Tarihsel Anıt parkı, Kahramanların parkı, Belediye binası,  Üç kız heykeli, II. Lajos heykeli ve anıtı. Tur süresi: 1 veya 2 gün

Comments

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

Continue reading

Share This